Oefentherapie Mensendieck

Oefentherapie Mensendieck is gericht op het verminderen en opheffen van klachten aan het bewegingsapparaat die samenhangen met een verkeerde houding en een ongunstige manier van bewegen. Mensen lopen, staan, bukken, tillen en hebben een bepaalde werkhouding. Bewegingen die zo vanzelfsprekend zijn geworden dat we er niet of nauwelijks over nadenken. Iedereen ontwikkelt zijn eigen gewoonten. Het kan zijn dat deze gewoonten niet goed zijn voor uw lichaam en er voor zorgen dat spieren en gewrichten overbelast raken, waardoor pijnklachten kunnen ontstaan.

Behandeling

Wanneer u met of zonder verwijzing bij een oefentherapeut Mensendieck komt, wordt er tijdens de eerste behandeling een anamnese afgenomen en een onderzoek gedaan. Hierdoor wordt inzicht verkregen in de pijnklachten of de reden van uw aanmelding. Er wordt gekeken naar de relatie tussen de pijnklachten en het houding- en bewegingspatroon. Vervolgens wordt een oefenprogramma opgesteld wat met u wordt besproken. Tijdens de oefentherapie krijgt u oefeningen om klachten op te heffen of te verminderen, gewrichten te mobiliseren, spieren te ontspannen en spierbalans te verbeteren. U neemt veel dagelijkse situaties door en u leert hoe daarmee het beste kunt omgaan en hoe u daarin het beste kunt bewegen. Deze oefeningen zijn toegespitst op uw persoonlijke (werk)situatie. Hierbij wordt uitgegaan van uw bewegingsmogelijkheden. Er wordt rekening gehouden met wat u zelf kan en wil in uw eigen leef- en beroepsomstandigheden. Bij een chronische ziekte of aandoening is de behandeling gericht op het beperken van de klachten of het leren omgaan met bepaalde klachten en/of beperkingen.

Bewust bewegen………….. Blijvend resultaat

Kerngedachte van de therapie is zelf doen, zelf zien( via spiegels) , zelf doorvoelen en zelf oordelen, zodat de u het geleerde uiteindelijk thuis, op het werk en bij hobby of sport kan toepassen. Op deze manier wordt u onafhankelijk van de therapeut. U bent dus uiteindelijk voor een belangrijk deel mede verantwoordelijk voor het resultaat. Van
Het is een actieve therapie waarbij u steeds betrokken wordt bij het hele proces. U leert de samenhang zien en voelen tussen uw pijnklachten en lichaamshouding en beweging. De oefentherapeut maakt u bewust van wat u met u lichaam doet en hoe u uw lichaam belast, vaak overbelast en hoe u uw klachten kunt beïnvloeden. Naast het verbeteren van de bewegingen en spierbalans, geeft de oefentherapeut ergonomische adviezen, waardoor Oefentherapie Mensendieck ook preventief werkt aan het opvangen en voorkomen van klachten.
Er wordt gestreefd naar een blijvende gedragsverandering op het gebied van uw houding en beweging.

Wie kunnen bij ons terecht?

Iedereen die wil leren om gezonder te bewegen en/of meer ontspannen te leven met minder pijn
Indicaties :
– Nek-, schouderklachten
– Rug- en bekkenklachten
– Hoofdpijn- en spanningsklachten
– Heup-, knieklachten
– Incontinentieklachten
– Houding- en bewegingsklachten
– Rug- , bekkenklachten in- of na de zwangerschap
– Reumatische aandoeningen ( Rheuma, M. Bechterew, fibromyalgie)
– Neurologische aandoeningen ( Hernia, Multiple Sclerose, M. Parkinson)
– Orthopedische aandoeningen ( osteoporose, arthrose, scoliose, hypermobiliteit, M. Scheuerman)
– Overbelastingsklachten ( CANS, voorheen RSI)
– Chronische aandoeningen ( arthrose, spier dystrofie)
– Ademhalingsklachten / Hyperventilatie